Sıkça Sorulan Sorular

YES Programları nasıl bir deneyim sunmaktadır ?

YES öğrencileri A.B.D.’de öğrenimlerine devam ettikleri  yaşayacakları bir yıl içerisinde, YES Konsorsiyum ortakları tarafından titizlikle seçilen gönüllü ailelerde misafir edilirler ve kendileri için belirlenen bir lisede eğitim alırlar. YES öğrencisiyle ailenin bireyleri arasında kurulacak yakınlık, öğrencinin Amerikan toplumunun günlük yaşantısına aktif olarak katılmasını, kültürünü ve insanlarını tanıyarak onlardan biri gibi yaşamasını sağlar.

YES Programları öğrenciyi öz ailesinin eşiti bir aileye yerleştirmekten çok, YES program standartlarının şartlarını yerine getirebilecek ailelere yerleştirme yapar. YES öğrencilerinin konuk edildikleri ailelerde birer misafir değil ailenin bir ferdi olarak yer almaları beklenmektedir. Bu sayede YES öğrencileri gittikleri ülkenin kültür ve dilini çok iyi şekilde öğrenebilmektedirler.

Öğrenciler; ülkemizden ayrılmadan önce, A.B.D.’ye vardıklarında, sene içerisinde, yıl sonunda ve ülkemize döndükten hemen sonra, YES gönüllüleri tarafından düzenlenen kültürlerarası deneyimleri süresince ve sonrasında destek olmak amaçlı çeşitli oryantasyon çalışmalarına katılırlar.

YES Programları ortaklarının uzun yıllara dayanan tecrübeleri ve akademik çalışmaların desteği ile hazırlanan bu oryantasyon çalışmaları ve danışmanlık sistemi sayesinde YES öğrencileri programlardan kişisel kazanımlarını pekiştirme, kültürlerarası iletişim ve liderlik vasıflarını geliştirme fırsatı bulurlar.

YES Programları’na kimler başvurabilir?

YES Programları’na başvuru kriterleri websitesinde ön başvuru formunun açılması ile Başvuru Kılavuzu’nda açıklanır. Ön başvuruyu yapmadan önce adayların kılavuzu dikkatlice okuması gerekmektedir. Kılavuzda belirtilen tüm kriterlere uyan öğrenciler başvuru yapabilirler.

M.E.B. Ortaöğretim ve Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüklerine bağlı Anadolu, Güzel Sanatlar ve Spor, Fen, Sosyal Bilimler ve Öğretmen Liselerinin sadece 9, 10 ve 11. Sınıflarına devam ediyor olmak. (Lise Hazırlık ve 12. Sınıf öğrencileri YES Programlarına kesinlikle başvuramaz)

Özel okullarda okuyan öğrencilerin %100 İhtiyaç Bursu ile okuyor olması gereklidir. Başarı bursu kabul edilmez.

Kılavuzda yazan yaş ve not kriterlerinde herhangi bir esneklik yapılmaz. Kılavuzdaki kriterler her yıl yenilenmektedir.

Lise denklik işlemleri nasıl yapılmaktadır ?

Ara sınıflarda YES Programları ile yurt dışına giden öğrencilerimizin denklik işlemleri; Türkiye’de devam ettikleri okul, Amerika’da gidecekleri bölge, okul ve ders tercihlerine göre değişiklik göstermektedir. Denklik İşlemleri ile ilgili alınan tüm kararlar Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorumluluğu altında olup, Türk Kültür Vakfı bu konuda öğrencilerimize gerekli yönlendirme ve bilgilendirmeyi yapmaktadır. Yönlendirme doğrultusunda katılımcının denklik işlemlerine başvurması gerekmektedir.  TKV, YES Programları’nda denklik garantisi veremez. Denklik işlemleri ancak katılımcılar programı bitirip döndüğünde yapılabilir, programa başlamadan yapılamaz.

YES Programı Bursu, seçilen adaylar için hangi masrafları karşılamaktadır ?

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı tarafından sağlanan YES Bursları katılımcıların vize, seyahat, sağlık sigortası, aile yerleştirme, okul ve oryantasyon kampları masraflarını karşılamaktadır. Ayrıca katılımcılara program süresince her ay bir miktar cep harçlığı desteği sağlamaktadır. YES Bursu pasaport masrafını karşılamamaktadır.

Katılımcılar, YES Programı süresince diş, göz, estetik harcamaları ve önceden varolan hastalıkları dışındaki her türlü sağlık harcamalarını karşılayan kapsamlı bir sağlık sigortasına sahiptirler.

YES Programları’na başvurmak için hangi seviyede İngilizce bilmek gerekmektedir?

YES Programları adaylarının orta ve üst seviyede İngilizce bilmeleri beklenmektedir. Ülkemizde İngilizce dil eğitimi yapan liselere devam eden ve İngilizce derslerinde başarılı olan (100 üzerinden 65 ve üstü not alan) öğrencilerin çoğu YES Programları İngilizce sınavlarında başarı göstermektedir.

TKV, ilk iki aşamayı başarı ile geçen adayları İngilizce sınavına davet etmektedir.

A.B.D.’de aile ve okul yerleşimleri nasıl yapılmaktadır ?

Tüm değerlendirme aşamalarını başarı ile geçen asil ve yedek aday olarak kabul edilenlerin formları YES Konsorsiyumu’na gönderilir. Adaylar, yerleştirme organizasyonları tarafından seçilen gönüllü ailelere ve liselere yerleştirilir. Katılımcılar, A.B.D’de gidecekleri eyaletleri, aileleri ve okulları seçemezler. Bu dağılım Konsorsiyum tarafından yapılır.