Eskişehir, Adana, Uşak, Zonguldak, Rize, Bursa, Isparta, Edirne ve Erzincan illerinde yaşayan gençlerin kültürel diyalog köprüsü kurabilmesi için AFS Gönüllüleri Derneği ile birlikte düzenlediğimiz “Türkiye Kardeşleri Yurtiçi Değişim Programı’nı 22-30 Eylül 2017 tarihleri arasında Türkiye’nin 9 farklı şehrinde gerçekleştirdik.

Gençler farklı bir ilde, bir aile yanında kaldılar,  yarım günlerini okulda, yarım günlerini ise sosyal faaliyetlerde geçirdiler.

Türkiye Kardeşleri Yurtiçi Değişim Programı’nın bitişinde 29 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında Kapadokya’da Gençlik Zirvesi düzenledik.
Programa katılan 14-16 yaş aralığındaki 200 öğrencinin deneyimlerinin paylaşıldığı zirveye aileler, öğrenciler, öğretmenler, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yetkililerin olduğu yaklaşık 300 kişi katıldı.

Mütevelli Heyeti Başkanımız Dr. Mete Fanuscu, Gençlik Zirvesi’nin açılışında konuştu;

“Kültürel hareketlilik yoluyla evrensel barış ideali için 65 senedir yurtdışında gerçekleştirdiğimiz kültürlerarası öğrenme programlarının bir benzerini, medeniyetlerin beşiği olan bu kadim topraklarda da hayata geçirmek için 3 yıl önce Türkiye Kardeşleri Yurtiçi Değişim Programı’nı hayata geçirdik. AFS Gönüllüleri Derneği ve öğretmenlerimizin desteği ve fedakarlığıyla çıktığımız bu yolda en önemli amacımız, yaratacağımız sosyal etki ile toplumsal kaynaşmaya, birbirimizi daha iyi tanımaya ve anlamaya katkıda bulunmaktır. Katılımcılarımız, bulundukları bölgeleri daha iyi tanımak için tarihi ve kültürel ziyaretlerde bulundular. Engelli ve yaşlı merkezlerini ziyaret ettiler. Yerel sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelme, okul boyama gibi gönüllü faaliyetlerde yer aldılar. Kendi toplumunun dinamiklerini deneyimsel şekilde kavrayan katılımcılarımız, aktif vatandaşlık bilinciyle donandılar. Bu donanımın, yaşadıkları topluma etki etmesi ve onu dönüştürebilmesini tüm kalbimizle diliyoruz”