Zonguldak Evalar Romanya'nın Sibiu şehrinde Romanya Evalar tarafından,
Adana Evalar Belçika'nın Limburg bölgesindeki Evalar tarafından konuk edilirlerken, İstanbul Evalar ise Belçika Evalar'ı İstanbul'da ağırladılar.

Programlara katılan EVAlar duygularını şu şekilde ifade ettiler:

Pelin Aykaç Ünaldı:
"EVA Programı kapsamında beş AFS -EVA gönüllüsü arkadaşımla birlikte Belçika’nın Limbourg şehrinde bir hafta boyunca bizim gibi AFS -EVA gönüllüsü olan Belçikalı kadınların evlerine konuk olduk. Turist değil misafir olarak yaşadığım bu deneyimi unutmam mümkün değil. Yeşillikler içinde kendine özgü kırmızı tuğlalı mimarisi olan bahçeli evlerde konuk olduk. Hatta benim kaldığım ev 1700’lü yıllardan kalma tarihi eser sınıfındaydı. Yemyeşil orman yollarında, düzgün çiftlik arazilerinin arasında bisiklet sürmenin keyfini yaşadık. Yörenin kültürünün bir parçasını yansıtan madenini, müzesini ve dev bir akvaryuma dönüştürülmüş tesislerini gezdik. Çıplak ayak etkinliği adı verilen, ormanda özel hazırlanmış parkurlarda yürüdük, karşı kıyısı Hollanda olan Mass nehrinde tekne turu yaptık. Asıl özel olan, bizleri evlerinde ve gönüllerinde konuk eden Belçikalı kız kardeşlerimizdi. Onların Adana’da birer evi var, bizim de Limbourg’da birer evimiz, kızkardeşimiz oldu. Bizler için unutulmaz bir deneyimdi…"

Figen Güvenin:
Ben ilkleri yaşıyorum,  bu deneyimimle hiç tanımadığım görmediğim birisinin evinde konuk oldum. Tereddütler ve soru işaretleri ile uçağa bindim. Havaalanındaki sıcak karşılama ile biraz da olsun rahatlatmıştı beni.  Eve vardığımızda ailenin diğer üyelerince de aynı sıcaklıkta karşılanmak, güler yüzleri beni endişelerimden daha da kurtarmıştı. Kaldığım bir hafta boyunca Marita ve ailesi beni de kendi ailelerinden biri olarak gördüler,  düzenlerine ayak uydurmam onların da hoşuna gitti. Ben bir ilki yaşadım, bu ilki yaşadığım ve yaşattığı için de EVA ailesine sonsuz teşekkürler.

Sinem Bakkaloğlu
Zonguldak EVAlar olarak br hafta boyunca Romanya'nın Sibiu şehrindeki EVA kardeşlerimiz tarafından ağırlandık. Bizlere harika bir program hazırlamışlar.
Bu değişim sırasında kültürlerimiz arasında yemekler, benzer kelimeler gibi pek çok benzerlik olduğunu fark ettik. Romanya'nın çok özel bir şehrinde ağırlandık.Hiç ummadığımız şekilde doğasını, tarihini, kültürünü öğrenmiş olduk. Değişim önesi hiçbu akdar özel yerlerde olup bu kadar özel anlar paylaşacağımızı düşünmemiştik.  Gerçekten çok hoş kardeşlerimiz oldu. Dolu dolu bir hafta geçirdik. Hem köy hayatına hem şehir hayatına dahil olduk ki bu da bize Romanya kültürü hakkında çok fazla deneyim sağladı. Gelecek yaz kardeşlerimizi Zonguldak'ta ağırlayacağız.