İçinde bulunduğumuz hafta küresel eğitimin gücü adına iki önemli etkinlik gerçekleşiyor. İlki Avrupa Komisyonu'nun desteklediği Küresel Eğitim Haftası (12-20 Kasım 2016) ve diğeri de ABD Dışişleri Bakanlığı ve Eğitm Bakanlığı'nın desteklediği Uluslararası Eğitim Haftası (14-18 Kasım 2016).

Türk Kültür Vakfı'nın da bir parçası olduğu AFS Kültürlerarası Programları küresel ağı her iki haftayı da kutlamakta ve kültürlerarası öğrenmenin daha adil ve barışçıl toplumlar yaratmadaki rolünü vurgulamaktadır. Daniel Obst'un bu vesileyle yayınlanan mesajının Türkçe çevirisini aşağıda bulabilirsiniz;

Bir Arada Yaşam için Çalışmak

Kültürlerarası anlayış daha adil ve barışçıl bir dünyanın inşası için güçlü ve üretken bir araçtır.

Bizler AFS’de “bir arada yaşamayı öğrenmek” felsefesine gönülden bağlıyız. Farklılıkları sahipleniyor ve dünyamızın bu farklılıklarımız sayesinde daha güçlü ve ilginç bir yer olduğuna inanıyoruz.

1 milyondan fazla mezunu, gönüllüsü ve çalışanı içeren AFS topluluğu, birincil elden farkındadır ki küresel vatandaşlık eğitimi her yaştan ve arka plandan kişileri güçlendirmektedir. İster gönüllü olalım veya programlara katılmış olalım ister farklı bir ülkeden bir öğrenci konuk etmiş olalım, kültürlerarası eğitimin dönüştürücü ve ilham verici gücünün farkındayızdır. Bu eğitim, dünya görüşümüzü daha geniş ve açık bir hale getirmektedir ve hatta farklılıklarımızı birer zenginlik ve güçlü yan olarak görmemizi sağlamaktadır.

Öte yandan, bugün dünya çapında küresel karşılıklı bağlılığın diğer tarafına da şahit oluyoruz: seçici algılama veya kendi özel alanlarımız (kimi veya neyi istiyorsak onu görme, izleme, dinleme) ve yapay karşılaşmalar. Dünya hem sanal hem de fiziksel olarak kapımızı ne kadar ısrarla çalıyorsa, bizler farklılıklarımızı o kadar etkin bir şekilde ifade edebilmeli ve buna saygı duymalıyız.

Çeşitlilikler dünyasında barış ve anlayış için çalışan sorumlu küresel vatandaşlar olan gönüllülerimize, eğitimcilerimize ve gençliğe teşekkürlerimi sunuyorum. Ufak veya geniş ölçeklerde kendi toplumlarınıza sunduğunuz katkılar için teşekkür ediyorum.

Haydi, gelin hep beraber bu dünyada bir arada yaşamı destekleyen bu harekete katılalım!

Daniel Obst, AFS Kültürlerarası Programları Başkanı ve CEO’su